Menu

Moet ik ontslag nemen?

Deel 1: Waar mag jij jezelf van ontslaan?

“Ik nam 2 keer ontslag zonder nieuwe baan”

Vol trots spreek ik dit zinnetje soms uit bij een kennismakingsgesprek met een coachklant of bij mijn introductie voor een nieuwe groep. Sterker nog, het staat als één van de eerste dingen in het stukje “over mij” op mijn website. Deze triomfantelijke zin leidt regelmatig tot een scherp gesprek over de vraag: mag of moet je weggaan bij je werkgever als je het niet naar je zin hebt? Of is dit opgeven, egoïsme, gebrek aan loyaliteit, een tijdelijke bevlieging? En moet je gewoon volhouden?

In deze driedelige blogreeks help ik je bij ‘t vraagstuk: moet ik ontslag nemen? Elk deel geeft je een andere invalshoek om die vraag tegen het licht te houden.

Hoe werkt werk bij jou?

Jij twijfelt of je ontslag moet nemen, je hebt ‘t niet meer naar je zin. Een belangrijk signaal. Als eerste: onderzoek je geen zin meer. Hoe ga je om met je werk? Welke patronen heb je ontwikkeld?

Een voorbeeld: Mij is vroeger vaak verteld dat ik niet zo’n doorzetter ben en dat ik wat lui kan zijn. Ik vond dit altijd heel vervelend om te horen. Om het tegendeel te bewijzen ben ik juist extreem gaan doorzetten. Dit ging vaak ten koste van mezelf. Ik ging extra hard en veel werken waardoor ik op een gegeven moment helemaal op was en dan lang lui op de bang ging hangen. Naarmate ik meer jaren aan het werk was werd dit een patroon. Alles geven en dan helemaal op zijn. Het lukte me niet om mijn energie goed te managen. Ik wist alleen niet dat dit mijn patroon was. Dus legde ik een deel van de “schuld” bij mijn werkgevers neer. Die me naar mijn mening overvroegen, me te vol planden en geen rekening met me hielden. Dit hele proces maakte dat ik het plezier in mijn werk verloor en me steeds meer opgebrand ging voelen. Ik begon er last van te krijgen, zocht hulp en ontdekte ik dit patroon. Toen kon ik gaan zien: hé dit ligt niet (alleen) aan mijn werkgever. Ik doe hier zelf iets in.  

Voordat je ontslag neemt onderzoek je eerst:

  • Welk patroon ben ik in terecht gekomen?
  • Wat is mijn aandeel in mijn ‘geen-zin-meer-in-werk?
  • Waar mag ik mezelf van ontslaan?

In deel 2 vraag jij je af: ben ik in- of uitgecheckt op mijn werk?

Wil jij je werksituatie tegen het licht houden? Neem contact op voor loopbaancoaching.