Menu

Het niet weten

(en waarom dat echt oké is)

“Ik weet het niet” en hij kijkt me met een blik van wanhoop en frustratie aan. Hij wil van mij horen wat hij moet doen. Weg uit deze ellende van niet weten. En ik? Ik voel een kleine kramp van binnen. De kramp van: snel willen oplossen… weg uit deze benarde situatie…

En die kramp voel ik regelmatig. Het is in mijn coachpraktijk met stip de meest uitgesproken zin. ‘Ik weet het niet’ kan gaan over: keuzes rondom werk, patronen doorbreken, grenzen aangeven, etc etc. Mensen komen immers omdat ze iets in hun leven even niet meer weten. En dat ze dat zo snel mogelijk opgelost willen hebben.

Ontspanning en verkramping

We weten het niet. Heel vaak en heel veel weten we niet. Na mijn korte moment van kramp, kan ik daar ook van genieten. Ik geniet van de ruimte die ontstaat in het niet weten. In deze ruimte kunnen we onderzoeken, bevragen en benieuwd zijn. Er komen zienswijzen en antwoorden die daarvoor niet mogelijk waren. Er is simpelweg geen zekerheid over hoe iets wel of niet is. Dit is in potentie een vruchtbare fase. Het vraagt een aanname: Het is écht oké om het niet te weten. Dan kan iemand in dit niet-weten ontspannen.

Natuurlijk maak ik regelmatig mee dat de mensen die ik begeleid er niet zo van genieten als ik. De kramp duurt te lang. Ze vinden het lastig om uit te ademen en uit te houden dat ze het niet weten. De kramp van het willen weten, duurt en duurt en dat leidt dan weer tot nieuwe kramp (“weet ik het nu nog niet?!?!?”). En zo houden ze zichzelf in de tang van het willen weten. Daarin wordt van alles bedacht en soms ook gedaan. Noodoplossingen en bokkensprongen. Op één ding na: uitademen, ontspannen en even niet handelen.

Beginpunt van iets nieuws

Wanneer ik iemand in mijn coachpraktijk hoor zeggen: “ik weet het niet” maak ik na de korte kramp een klein vreugdedansje (van binnen). Hier is een mogelijkheid om iets geheel nieuws te ontdekken! We richten op ontspannen en even niet handelen. Erop vertrouwende dat ergens in die rust “het weten” weer van zich laat horen. Wat ik natuurlijk nooit zeker kan weten, maar wat ik wel altijd heb meegemaakt 😉.

Wil jij verder reflecteren op dit thema? Beantwoord de volgende vragen:

  • Op welk gebied in je werk of leven weet jij het nu even niet?
  • Hoe verkramp jij hierin? Welke gedachtes, gevoelens en/of gedragingen horen hierbij voor jou?
  • Welke noodoplossingen en bokkensprongen maak je?
  • Wat helpt je om niet te handelen maar te rusten en te ontspannen?

Of wil je nog meer horen over dit thema? ITIP collega Reyke Zwartjes gaf er een lezing over.

Wil jij meer rusten en ontspannen in het niet weten?  Wil je een medeonderzoeker in dit gebied omdat je benieuwd bent wat het je kan brengen? Neem dan zeker contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.