Menu

Vast in eigen groef

Over vastzitten en loskomen uit patronen

Ik zit op bed, hardloopkleren aan en kijk naar buiten. Het is nét gaan regenen. Ik baal. Ik wilde de dag echt goed beginnen…, regent het. Buienradar check ik niet. Ik denk: ik wacht wel even af. Zo zit ik dus -al bijna 20 minuten- te wachten tot de regen stopt.

Stil vallen  

Precies dit mechanisme ken ik goed: Ik val stil als de omstandigheden mij tegenwerken. Wanneer dingen niet zo gaan als ik in gedachten had, heb ik schakeltijd nodig. Freeze of bevriezen als we het over de primaire overlevingsstrategieën hebben.

Dat ik schakeltijd nodig heb, is natuurlijk helemaal niet erg. Door te bevriezen overleef je immers ook. Maar ik kom er soms zo vast in te zitten. Ik richt mijn blik dan naar buiten. Ik speur: zijn de omstandigheden al aan het veranderen? Kan ik in beweging komen? Is de regen al gestopt? Nee, dan wacht ik.

De wekker gaat

Natuurlijk weet ik dat ik zo ben. Ik heb schakeltijd nodig, en soms duurt dit lang. Ik kan bevangen raken door hetgeen om me heen gebeurd. Ik kan dan maar zo vergeten dat ook ík het beginpunt kan zijn. Als ik middenin schakeltijd zit, ben ik dat besef echt kwijt. Waarschijnlijk geldt dit voor een ieder van ons, als je even echt diep in je groef zit.

En dan, wat haalt mij uit zo’n moment van impasse? Het moment waarop een belletje gaat rinkelen. Dat ik besef: ja hoor, ik zit in een groef. Ik weet dat ik aan het groeven ben als ik cynisch word, afhaak, mijzelf vergelijk met anderen en als ik wacht terwijl ik eigenlijk klaar ben om in actie te komen.

Zo heeft iedereen eigen wekkertjes, en is het de kunst deze te herkennen en niet te negeren!

In beweging brengen

Zo ook op dat bed, (na 20 minuten weliswaar): ik zit hier keihard in mijn groef te wachten tot de omstandigheden veranderen. Terwijl ik gewoon lekker een rondje wil hardlopen.

Als ik dat besef ga ik. Eindelijk. Regenjack aan. Het regent nog iets steviger. Eigenlijk doet het er nu meer toe hoe het gaat. De weg naar buiten is grootste stap (maar hé…ik loop wel mooi even mijn snelste tijd van dit jaar 😊).

Wil jij ontdekken in welke groeven je kunt belanden, welke wekkertjes je hebt én hoe je weer in beweging komt? Ik onderzoek dit graag samen met je. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.