Menu

Moet ik ontslag nemen?

Deel 2: In- of uitgecheckt?

“Ik nam 2 keer ontslag zonder nieuwe baan”

Vol trots spreek ik dit zinnetje soms uit bij een kennismakingsgesprek met een coachklant of bij mijn introductie voor een nieuwe groep. Sterker nog, het staat als één van de eerste dingen in het stukje “over mij” op mijn website. Deze triomfantelijke zin leidt regelmatig tot een scherp gesprek over de vraag: mag of moet je weggaan bij je werkgever als je het niet naar je zin hebt? Of is dit opgeven, egoïsme, gebrek aan loyaliteit, een tijdelijke bevlieging? En moet je gewoon volhouden?

In deze driedelige blogreeks help ik je bij ‘t vraagstuk: moet ik ontslag nemen? Elk deel geeft je een andere invalshoek om die vraag tegen het licht te houden.

Hoe zit het met je verbinding?

Zodra ik mijn patroon (zie deel 1) ontdekte wist ik: ik moet hierover in gesprek met mijn werkgever óf ik moet weggaan.  Zoals in iedere relatie de vraag op kan komen: wil ik er energie in steken om het te laten slagen, blijf ik in de verbinding? Of haak ik af? Ik haakte af, ik nam voor de eerste keer ontslag. Besloot dat het bedrijf waar ik voor werkte én het type werk niet voor mij was.

Mij werd duidelijk: het is een keuze is om je te verbinden, je uit te spreken, bereid te zijn om het contact aan te gaan en om te kijken wat daarin mogelijk is.

In mijn werk ontmoet ik mensen die in een tussengebied zijn gekomen. Ze spreken zich niet meer uit. Gaan niet echt de verbinding aan met hun leidinggevende/collega/organisatie maar vertrekken ook niet. Er is structureel onverschilligheid soms zelfs cynisme en wantrouwen. Ze houden hun ideeën vaak binnen en wat ze nodig hebben onder de pet. Uitgecheckt maar niet weggegaan.

Voor je ontslag neemt vraag je af:

  • Hoe ben je in de relatie met je werkgever?
  • Communiceer je over wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt?
  • Laat je daarin jezelf echt zien?
  • Vertel je wat je kunt brengen en wat je komt halen?
  • Is er plek voor zo’n soort gesprek?
  • Wordt hier zorgvuldig mee omgegaan?

In de deel 3 vraag jij je af: eer ik mezelf in mijn werk?

Wil jij wie je bent verbinden met wat je doet? Neem contact op voor loopbaancoaching.