Menu

Weerstand en Weldaad: Stilte

Het is april 2011. Na een lange periode van stevig doorwerken, met een opgejaagd gevoel begin ik voor de eerste keer aan een stille periode. Oftewel: ik ga op retraite. Ik ben vol weerstand. Geen zin om de adrenalinemotor waar ik al jaren op ga stil te leggen. Ik ben bang voor wat er komt en zie op tegen de saaiheid van vertraging. Het is onderdeel van de ITIP opleiding die ik doe en dus “moet” ik. Anders was ik hier (natuurlijk) nooit aan begonnen.

De eerste dag bedenk ik een planning. Na de groepsbijeenkomst ga ik wandelen waarna ik probeer iets te maken in de creatieve ruimte. Ik hoop dan zeker op ¾ van de dag te zijn. En daarmee op ¼ van de retraite. Alles doorberekend. Ik werk mijn planning af en kijk op de klok: pas 1,5 uur verder. Nog een hele dag vol niets voor de boeg.  Dan realiseer ik me dat ik deze dagen niet door ga komen op mijn standaard manier van plannen en wilskracht.

Die eerste retraite, die stille dagen veranderen iets in mij. Langzaam zakt de gejaagdheid weg. Onrust waarvan ik niet wist dat ik hem had verdwijnt. Het is niet één handeling die daarvoor zorgt, het is een proces. Waarbij de gedeelde stilte, vertraging en fysieke beweging essentiële ingrediënten zijn.  Na drie dagen ben ik rustig, heel rustig. Zo sereen heb ik me nog nooit gevoeld. De weldaad van stilte, het raakt me heel diep.

Bij thuiskomt ervaar ik voor het eerst hoe het is om vanuit natuurlijkheid en inspiratie te zijn. In plaats van wilskracht en gedrevenheid. Lange tijd gaat werk als vanzelf. Hoef ik niets extra’s te doen, me nergens te forceren. Mijn natuurlijke ontspanning is de basis.

Ruim 12 jaar verder weet ik dat het belangrijk is om die ontspannen basis te blijven voeden. Want in de dynamiek van leven is het makkelijk om te vergeten dat je in essentie ontspannen bent. Samen stil zijn, vertraging, en fysieke beweging zijn nog steeds de cruciale ingrediënten.

5-7 april 2024 begeleid ik een bezinningstocht naar Schiermonnikoog. Waarin deze ingrediënten samenkomen. Interesse? Neem contact op of kijk: https://www.bezinningstochten.nl/reizen/bezinnings-wandelweekend-schiermonnikoog