Menu

Moet ik ontslag nemen?

Deel 3: In hoeverre eer jij jezelf in je werk?

“Ik nam 2 keer ontslag zonder nieuwe baan”

Vol trots spreek ik dit zinnetje soms uit bij een kennismakingsgesprek met een coachklant of bij mijn introductie voor een nieuwe groep. Sterker nog, het staat als één van de eerste dingen in het stukje “over mij” op mijn website. Deze triomfantelijke zin leidt regelmatig tot een scherp gesprek over de vraag: mag of moet je weggaan bij je werkgever als je het niet naar je zin hebt? Of is dit opgeven, egoïsme, gebrek aan loyaliteit, een tijdelijke bevlieging? En moet je gewoon volhouden?

In deze driedelige blogreeks help ik je bij ‘t vraagstuk: moet ik ontslag nemen? Elk deel geeft je een andere invalshoek om die vraag tegen het licht te houden.

Eer jij “de beste versie” van jezelf?

Zie jezelf eens voor je in goede doen op je werk. Je bent “in flow”. De tijd vliegt, je hebt plezier. Je spant je in zonder dat het overspanning wordt. Je kunt het beste van jezelf kwijt. Je bent de persoon zoals je graag bent. Aan het einde keer je moe maar voldaan terug naar huis.

Hoe vaak ben jij die persoon in je huidige werk?

Vlak voordat ik voor de 2e keer ontslag nam speelde precies deze vraag. Ik ontdekte dat ik maar een heel klein deel van mijn werk in flow kon doen. Mijn taken dwongen me in een keurslijf dat niet paste. Op deze werkplek was ik wel vol de verbinding aangegaan, keek mijn eigen patronen aan. Ik communiceerde over wat ik nodig had en was bereid daarin mee te bewegen met wat er nodig was voor het bedrijf. Er was een prettig samenspel. En toch….. ik merkte: ik offer teveel van mezelf op. Ik ben hier niet “de beste versie” van mijzelf. Ik wist: ik moet hier weggaan. Allereerst omdat ik geen half werk wil leveren. Daarnaast gun ik dit bedrijf iemand die vol bijdraagt.

Voor je ontslag neemt ga voor jezelf na:

  • In hoeverre ontmoet je de ‘de beste versie’ van jezelf op je werk?
  • Werk je op hele of op halve kracht?
  • Hoeveel % “flow” ervaar je in je werk?

Ten slotte

Inmiddels ben ik 6 jaar verder sinds mijn laatste ontslag. Ik weet nu dat het niet (altijd) gaat om de handeling: het ontslag nemen. Vaker gaat het erom (zoals besproken in deel 1 van deze reeks) jezelf ergens van te ontslaan. Van de behoefte om het goed te doen, politiek slim te handelen, iets altijd netjes te moeten zeggen, “professioneel” te blijven, geen gat op CV mogen hebben, etc. Zodat er meer ruimte komt voor dat andere wat je ook bent en wat je ook kunt.

Wil jij je zin in je werk verder onderzoeken? Neem contact op voor loopbaancoaching