Menu

Voorbij de versnippering

Over de prijs van teveel

‘Onze allrounder” zo stond ik te boek bij mijn laatste werkgever. Ik was procesbegeleider, trainer, leermiddelenontwikkelaar en HRD adviseur bij meerdere klanten tegelijk. Ik was er moe van. Al die ballen in de lucht, de verschillende opdrachtgevers en diverse petten. Ik wilde een radicale versimpeling. Zodat datgene wat ik deed echt hout zou snijden. 

Het circus in herhaling

Ik werd zzp’er. In de hoop dat de volledige regie op mijn agenda eenduidigheid zou brengen. De praktijk bleek niet zo simpel. Want natuurlijk kwam er ook hier heel divers werk op mijn pad, en natuurlijk zei ik steeds JA! (jippie, werk!!). Dat is immers de aard van het beestje dat ik ben.

Zo werd ik wederom van alles. Detachering, intervisiegroepen begeleiden, trainingen op eindeloos veel onderwerpen en coaching. Uiteindelijk vond ik mezelf weer net zo versnipperd terug als toen in dienstverband.

Mijn verbinding aan het ITIP zou écht het verschil gaan maken. Ik wist het zeker, want vanuit één bureau werken is toch een versimpeling op zich? Maar het hele circus herhaalde zich weer. Ik zei ja tegen alles wat me aangeboden werd. De druppel was toen ik mezelf in een profiel voor een offerte een allrounder noemde. Ik was terug op het punt waar ik weg wilde.

De prijs

Voor het eerst werd me duidelijk welke prijs ik betaal voor die veelheid. Ik had een gebrek aan inspiratie. Zittend achter mijn laptop met zin om te schrijven bleef het stil in mij. Zoveel thema’s waar ik iets over zou kunnen schrijven en weinig focus om uit te werken. Mijn concentratie was ook ver te zoeken. Alle boeken bleven na de eerste hoofdstukken ongelezen. Vanuit mijn boekenkast staarde de schuldgevoelens mij aan.

Kleur bekennen

In de luwte van de zomer merkte ik: ik zal écht kleur moeten bekennen. Durven voelen waar ik op dit moment wel en niet van ben. Met de bijbehorende keuzes en offers. Zo legde ik recent mijn werk bij de ITIP loopbaankring neer. Werk wat ik met liefde en plezier deed. En tegelijkertijd ook teveel was geworden. Ook legde ik mijn taken rondom online leren neer.

En waar ben ik dan wel van? Van daadkracht, spiritualiteit, het laagdrempelig én spannend maken van team- en persoonlijke ontwikkeling (O.a. bij ITIP organisatieontwikkeling en de ITIP Opleiding). Ik zie het als mijn uitdaging ervoor te zorgen dat ik deze kwaliteiten steeds weer bundel. En mijn zin-in-alles bij tijd en wijle beteugel.

En nu ligt hier deze blog. In één adem kunnen schrijven. Vanuit de ruimte die weer is ontstaan toen ik durfde te kiezen. Voorbij de versnippering.  De vrucht van kleur bekennen.

Wil je kennismaken om te kijken of ik je verder kan helpen? Neem contact op.