Menu

Afscheid, leegte, ruimte

Een blog over een nieuw begin.

In een bos schijnt de zon op de toppen van de bomen. De meeste voeding van de zon komt bij de bomen die het hoogst reiken.

Beginnende bomen op de grond van het bos krijgen onvoldoende voeding om te kunnen groeien tot een volwaardige boom. Zolang de grote bomen de zon wegnemen kunnen er dus weinig nieuwe bomen bijkomen, daar is geen ruimte voor.

Wat gebeurd er als je een grote boom in een bos kapt? Licht vindt zijn weg naar de grond en daar waar eerst niets kon groeien krijgen beginnende bomen de kans. Er ontstaat ruimte voor iets nieuws.

 

De bovenstaande metafoor kwam ter sprake tijdens een trainingsdag met ervaren projectmanagers. We onderzochten wat er zou gebeuren als zij zouden “kappen” met bepaald gedrag. De hoofdvragen daarbij waren:

  • Welke ruimte ontstaat er binnen jezelf?
  • Wat komt er aan het licht binnen jezelf?
  • Wat komt er aan het licht binnen je projectteam?
  • Welke ruimte ontstaat er binnen je projectteam?

Tijdens het onderzoek kwamen er verrassend mooie inzichten boven. Een paar voorbeelden:

Een deelnemer gaf aan dat hij door zijn ervaring snel is geneigd om taken over te nemen van jongere collega’s (“ik doe het gewoon net iets sneller”). Hij begon zich te beseffen dat doordat hij daarmee stopt er ruimte komt voor zijn jongere collega’s om te leren. En dat er ruimte ontstaat voor hem om meer coachend op te treden.

Een andere deelneemster beschreef hoe ze al een lange periode te weinig tijd voor zichzelf en haar gezin heeft. Zij realiseerde zich dat die ruimte er alleen komt wanneer zij zich binnen haar team niet overal verantwoordelijk voor maakt. Hoewel deze conclusie makkelijk leek gaf ze ook helder aan wat haar tegen houdt: “Ik weet nog niet goed wat het alternatief is op mijn gedrag nu, moet ik dan achterover gaan leunen? Ik weet niet of we met ons project dan wel het gewenste resultaat behalen.”

De trainingsdag raakte me. Omdat de deelnemers het proces van afscheid nemen van bepaald gedrag, de daaropvolgende leegte ervaren en ruimte die ontstaat voor iets nieuws beschreven. Het was geen dag met pasklare antwoorden. Het was een persoonlijke en intieme middag.

Wat me extra raakte die dag was dat het proces van afscheid, leegte en ruimte me ineens weer zo helder werd. Die middag ging het ongemerkt ook over mij. Ook ik neem afscheid: ik ben “gekapt” met het werken voor een werkgever. Ik ervaar de leegte die er is ontstaan. Net als de deelneemster aan de training weet ik nog niet precies of ik het gewenste resultaat ga bereiken en voel ik de onzekerheid van de leegte. Maar langzaam is de leegte ruimte aan het worden. In die ruimte ben ik voor mezelf begonnen. Als zelfstandig trainer en coach. Het begin van een nieuwe stevig gewortelde boom. Zo voelt het voor mij. Die geniet van de volle zon die nu beschikbaar is.